Česká pošta změnila ceník. Za co si připlatíte a které služby jsou levnější - iDNES.cz (2024)

Na zdražování služeb už jsme jako klienti docela zvyklí, ale zmìna ceníku Èeské pošty od zaèátku letošního roku kupodivu pøináší v ojedinìlých pøípadech i zlevnìní. Nejvìtší zmìnou, kterou si pro nás pošta pøipravila, je ovšem dvourychlostní doruèování. Bude se týkat obyèejného i doporuèeného psaní.

Rychle, nebo rychleji

Pokud budete chtít platit stále stejnì, vyjde vás od 1. února dopisní známka u obyèejného psaní na 19 korun. Za tuhle cenu pošta dopis doruèí do schránky adresáta obvykle za dva pracovní dny. Jestliže potøebujete, aby zásilka doputovala do druhého dne, musíte pro to udìlat dvì vìci: zaplatit víc penìz a oznaèit obálku.

Cena rychlého dopisu zaèíná na 26 korunách. Známka musí mít buï pøíslušnou nominální hodnotu, nebo kódové oznaèení A. Pokud máte doma v šuplíku zásobu „áèek“ ještì z dob minulých, bude to pro vás výhodné. A dokonce když se rozhodnete zásobu si teprve vytvoøit, mùžete uspìt: v e-shopu Èeské pošty se bloèek osmi áèkových známek „Svìt na kolejích II“ prodává za 152 korun, jedna tedy zatím vyjde na 19 korun.

Pøíklady cen základních služeb Èeské pošty
standard D+1
Obyèejné psaní do 50g 19 Kè 26 Kè
Obyèejné psaní 500 g až 1 kg 33 Kè 40 Kè
Doporuèené psaní do 50g 47 Kè 54 Kè
Doporuèené psaní 1 až 2 kg 69 Kè 76 Kè

D+1 = doruèení následující pracovní den po podání
Zdroj: ceník Èeské pošty dostupný na www.ceskaposta.cz

Pošta chystá další známku oznaèenou písmenem B. Ta bude odpovídat nominální hodnotì 19 korun a bude se používat právì na obyèejné dopisy. Víc penìz za známku ale nestaèí, dopis musíte ještì oznaèit viditelným nápisem D+1. „Oznaèení obálky musí být na její adresní stranì, ideálním místem je levý horní roh, místo, kam jsme zvyklí psát zpáteèní adresu, takže pod ni,“ vysvìtluje Ivo Vysoudil z Èeské pošty.

Takto oznaèené dopisy bude pošta pøepravovat ve zvláštním režimu – oddìlenì a rychle. V podmínkách pošty se však objevuje kouzelné slovo „zpravidla“, dopis D+1 bude tedy doruèen zpravidla následující pracovní den. Úplnou jistotu však mít nebudete a garanci také ne. Ale vzhledem k tomu, že poštì se dosud docela èasto daøilo mnohé zásilky posílat do druhého dne, nemìlo by zavedení dvourychlostního systému pøinést závažnou paniku mezi èekající adresáty.

Pokud využíváte Èeskou poštu èastìji, urèitì se vyplatí vyøídit si zákaznickou kartu. Vydání dvou karet je zdarma a pøi každém zaslání dopisu ušetøíte.

Kde ceny stoupají

Zdražení probìhne dost nenápadnì – bìžný dopis zùstává, rychlý zdraží. To u doporuèených zásilek ke zvýšení základní ceny došlo už od zaèátku roku. Plus tøi koruny navíc. Základní cena dopisu do 50 gramù je novì 47 korun.

Stejnì tak o tøi koruny zdražilo cenné psaní – to pošlete za 52 korun. A pokud byste snad platili nikoli online, ale poštovní poukázkou, i zde to jsou tøi koruny navíc – poslání 10 000 korun poukázkou typu C (nìkomu na adresu) tak vyjde na 59 korun. V souvislosti s tím zdražily i dobírkové poukázky. Poukázka s urychlenou výplatou typu D pøi èástce do 1 000 korun zdraží dokonce o 14 korun – zaplatíte za ni 107 korun místo 93.

Od února bude i vyšší cena za zásilky s dodejkou èi do vlastních rukou – to se však vìtšiny lidí týká jen z pohledu adresáta, když jim odesílatel úètuje poštovné.

Co je naopak levnìjší?

A teï pozor: doporuèený balíèek pošta zlevòuje. O 40 korun. Ale jen ten v kategorii L, tedy nejvìtší, který má stranu (by jen jednu) delší než 60 cm. Zaplatíte za nìj 129 korun (po slevì).

Když jsme u balíkù – také se vám ještì nestalo, že by vám je na poštì pøemìøovali? A pøitom jste pøece už loni èetli, že za velké zásilky se bude platit víc. Paní poštmistrová u pøepážky mi to vysvìtlila jednoduše: „Velikost máme v oku. Takže pøemìøujeme jen hranièní zásilky, a to zas tak èasto nebývá.“ Oficiálnì øeèeno: cena balíkových zásilek po Èeské republice je urèována délkou nejdelší strany. I zde ale zùstávají váhové limity, takže se nedivte, když na poštì dají vaši zásilku na váhu.

Jestli jste slyšeli o možnosti, že by do vaší obce èi ulice nejezdila pošta každý den, tak se nemusíte bát. Èeská pošta toto omezení služeb neplánuje a zachová každodenní dodávání do každého adresního místa.

Nebyli jste doma

Objednali jste si balík do ruky a teï vztekle tøímáte v ruce lísteèek, že vás nezastihli, a tak si pro nìj musíte na poštu? A dìsíte se, že tam zase bude fronta. Mùžete rovnou objednat doruèení do Balíkovny. Sice budete muset na poštu také, ale s výhodou pøednostního obsloužení a nižší ceny než u takzvaného balíku do ruky. Služba už nìjakou dobu funguje, zatím ji nabízí 400 poštovních poboèek.

Na poštách s vyvolávacím systémem staèí zadat kód balíku pøi vstupu a pak ho i nahlásit u pøepážky, na poboèkách bez vyvolávacího systému (Balíkovnu jich nabízí pøibližnì 100) najdete výraznì oznaèenou pøepážku. Máte zde sice také deklarovanou pøednost obsloužení, pokud však na poštì stojí fronta, záleží na tom, jak moc máte „ostré lokty“, abyste své právo využili.

Česká pošta změnila ceník. Za co si připlatíte a které služby jsou levnější - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5847

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.